Λαπαροσκοπική Χειρουγική

H λαπαροσκοπική χειρουργική είναι ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη της γενικής χειρουργικής στον 20 αιώνα. Η πρώτη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έγινε από τον Muhe το 1985 και ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Γερμανικής χειρουργικής εταιρείας το 1986. Ο Semm πραγματοποίησε την πρώτη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή το 1983.

Τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική;

Η λέξη λαπαροσκόπηση προέρχεται από τις λέξεις λαπάρα που σημαίνει κοιλιά και σκοπώ που σημαίνει βλέπω. Η λαπαροσκοπική χειρουργική χαρακτηρίζεται από την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας που δίνει τη δυνατότητα για διαγνωστική και χειρουργική πράξη. Μέσα από μικρές οπές με χειρουργικά εργαλεία υψηλής ακρίβειας και προηγμένης τεχνολογίας και με τη βοήθεια του λαπαροσκοπίου μπορεί να υπάρχει διατοιχωματική πρόσβαση όλων των σπλάχνων της κοιλιάς συμπαγών ή κήλων.

Λαπαροσκοπική χειρουργική

Περισσότερες πληροφορίες σχετικα με την τεχνική, τα πλεονεκτήματα και τις εφαρμογές της λαμπαροσκοπικής χειρουργικής:
Τεχνική
Μέσω μιας μικρής τομής περιομφαλικά εισάγεται στην κοιλιά υπό άμεση όραση το λαπαροσκόπιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με ειδική κάμερα. Κατόπιν γίνονται άλλες 2 – 3 τομές μισού εκατοστού για την εισαγωγή των ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων.
Dr. ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΡΟΓΙΩΡΓΗΣ
  • Γενικός Χειρούργος
  • Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος
    στην "ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ"

Gerogiorgis

Ρωτήστε τον γιατρό